Franckes - flera generationer av bagare
Franckes bageri är ett av de äldsta företagen i Trelleborg. I mer än ett sekel har bageriet föresett hungriga Trelleborgare med bröd och kakor.
Häng med på en tidsresa!
Med tiden blev lokalerna för trånga och 1921 flyttades bageriet till de nuvarande lokalerna på Flockergatan 4, som ursprungligen byggdes åt Trelleborgs Bageriförening (vilket för övrigt ännu kan läsas i fasadteglet). Lokalerna vid Gamla torg behölls som försäljningsställe. De avlöstes senare av en butik på Algatan som fanns kvar en bit in på 1960-talet.
Från början hade man alltså ingen affär på Flockergatan, men med tiden började trelleborgarna ändå gå dit och handla i porten. Så småningom öppnade man den lucka som försäljningen fortfarande sker genom. Denna unika ”drive-in”-lösning uppskattas av kunderna, som enkelt kan handla i porten utan att behöva parkera vare sig cyklar, barnvagnar eller hundar.
Sonen John Francke tar över rörelsen 1938. Det lär ha varit John Francke som introducerade den bland flera generationer trelleborgare så legendariska franskbrödbullen med glasyr. Den ska ha uppstått när han tyckte att det var klent att ett barn fick en bulle utan smör och hjälpte upp det hela med att bre på lite socker.
När Hans Francke och hustrun Anita tog över bageriet 1972 fortsatte moderniseringen och man installerade bland annat en stickugn detta gjorde att man kunde baka större volymer, främst av franskbrödbullar som genom åren har blivit något av Franckes bageris signum. För vissa kunder är franskbrödbullar så förknippat med bageriet att de rätt och slätt kallar dem Franckebullar!