Skip to content
0410-108 52 hej@franckesbageri.se

Franckes - flera generationer av bagare

Franckes bageri är ett av de äldsta företagen i Trelleborg. I mer än ett sekel har bageriet föresett hungriga Trelleborgare med bröd och kakor.

Häng med på en tidsresa!

1880
Franckes bageri öppnar

Redan på 1880-talet drev Anders Larsson Francke bageri i Trelleborg, sedan han tagit över det Ståhleska bageriet vid Algatan. 1894 slog Franckes bageri upp portarna i hörnfastigheten på Gamla torg nr 6, som finns kvar än idag och anses vara Trelleborgs äldsta byggnad.

1894
Flytt till Flockergatan
Johanna, Ingeborg & Stina Francke

Med tiden blev lokalerna för trånga och 1921 flyttades bageriet till de nuvarande lokalerna på Flockergatan 4, som ursprungligen byggdes åt Trelleborgs Bageriförening (vilket för övrigt ännu kan läsas i fasadteglet). Lokalerna vid Gamla torg behölls som försäljningsställe. De avlöstes senare av en butik på Algatan som fanns kvar en bit in på 1960-talet.

Från början hade man alltså ingen affär på Flockergatan, men med tiden började trelleborgarna ändå gå dit och handla i porten. Så småningom öppnade man den lucka som försäljningen fortfarande sker genom. Denna unika ”drive-in”-lösning uppskattas av kunderna, som enkelt kan handla i porten utan att behöva parkera vare sig cyklar, barnvagnar eller hundar.

1921
Johanna Francke tar över
Johanna Francke

Anders Francke och hans fru Johanna hade sju barn: Hilding, Carl, Helge, Stina, John, Ingeborg och Ebba. Efter Anders död 1927 drev Johanna bageriet vidare med hjälp av sönerna Carl, Helge och John.

1927
John Francke tar över
Bröderna Carl Och John Francke

Sonen John Francke tar över rörelsen 1938. Det lär ha varit John Francke som introducerade den bland flera generationer trelleborgare så legendariska franskbrödbullen med glasyr. Den ska ha uppstått när han tyckte att det var klent att ett barn fick en bulle utan smör och hjälpte upp det hela med att bre på lite socker.

1938
Hildegard Francke driver bageriet
John Och Hildegard Francke

Tillsammans med sin hustru Hildegard fick John barnen Hans (Hasse), Maj-Lis och Tommy. Efter Johns bortgång 1954 fortsatte Hildegard att driva bageriet med hjälp av Hans. På 1960-talet byggdes bageriet till och moderniserades.

1954
Sonen Hans tar över bageriet
Hasse Francke

När Hans Francke och hustrun Anita tog över bageriet 1972 fortsatte moderniseringen och man installerade bland annat en stickugn detta gjorde att man kunde baka större volymer, främst av franskbrödbullar som genom åren har blivit något av Franckes bageris signum. För vissa kunder är franskbrödbullar så förknippat med bageriet att de rätt och slätt kallar dem Franckebullar!

1972
TA's kulturstipendium
Franckes Bagare

1995 belönades bageriet med Trelleborgs Allehandas kulturstipendium för ”en gammal fin hantverkstradition som blivit en trelleborgsk kulturtradition”.

1995
Anita Francke äger bageriet
Hasse Och Anita Francke

Hans och Anita fick barnen Johanna och Petra. När Hans gick bort 2003 övertogs bageriet av Anita Francke.

Under Anitas tid blir luckan ersatt av en butik, till vissas förfäran, men dom flesta kunderna tyckte det blev bra.

2003
Dottern Johanna tar över
Johanna Francke

Efter Anitas pensionering 2016 sköts verksamheten av dottern Johanna, som alltså är den fjärde generationen Francke som driver bageriet. Utöver Johanna Francke har bageriet sex anställda samt tre lördagsanställda.

2016
Franckes öppnar café
Franckes Bageri & Cafe

Sommaren 2017 öppnades caféet i bostadshuset bredvid bageriet, där generationer av Franckes har bott. Fikasugna och lunchgäster kan nu slå sig ner i husets tidigare tre sällskapsrum, som är inredda i gammaldags stil med möbler och tavlor som redan fanns i huset.

Back To Top